Arkadaşlar, günümüzde web tasarım alanında birçok teknolojiden ve dilden yararlanılmaktadır. Web tasarım projelerinin belirli aşamalarında HTML gibi işaretleme dillerinden, CSS gibi stil dillerinden, Javascript gibi scripting dillerinden ve asp, asp.net, php gibi programlama dillerinden faydalanılır. Temel olarak her web sitesi, HTML tagları ile oluşturulmaktadır. Daha doğrusu html olmadan komplike bir web sitesi tasarlamak imkansızdır.
Şimdi burada CSS ne işe yarıyor ondan bahsedelim. CSS, geçişli stil sayfaları olarak Türkçeye çevrilebilir. CSS ile tasarımlarımızda kullandığımız öğelere, html elementlere, resimlere, kısacası tüm tasarım ögelerimize tutarlı ve farklı stiller tanımlayabiliriz. HTML ile bazı işaretlemeler, bazı stilllendirmeler yapılmaktaydı, ancak css çok daha ileri düzeyde müdahale şansı vermektedir.
Bununla beraber, harici bir stil sayfasında stillerimizi tanımlar ve sayfalara import edersek, ilerleyen süreçte, stillerimizde bir değişiklik yapmak için tüm sayfaları tek tek açıp renkleri boyutları vs değiştirmek yerine, stil sayfamızdaki gerekli değerleri editleyerek, hızlıca tüm sayfalarımızda değişiklikleri yapmış oluruz. Ayrıca bu şekilde bir stil sayfasından gelen stil verileri ile sayfalarımız, birbiriyle tutarlı, belli bir sistematik sahibi, font olarak, düzen olarak, renk olarak birbiriyle alakalı bir yapıya kavuşur. Bu da günümüz web standartları açısından çok önemlidir.
CSS’de divler kullanarak, html ile oluşturulan tablolardan bağımsız, esnek ve şık tasarımlar yapabiliriz. Ayrıca table’ların tasarımlarda yavaşlamaya neden olduğu da aşikar. Divlerle yapılan tasarımların yanı sıra, CSS ile, normalde javascripti ile sayfayı koda boğacağımız menüleri, kolaylıkla yapabiliriz. İlerleyen derslerimizde bunların hepsini ayrıntılı olarak işleyeceğiz.
Özellikle dinamik web sitesi tasarımlarında css olmazsa olmazdır. Sitenin CSS tabanlı tasarlanması, işi daha sonra devralacak ve altyapıyı hazırlayacak yazılımcı için çok önemlidir.
Şimdilik genel olarak CSS ile ilgili yazacaklarım bu kadar. Birazdan ikinci dersimize geçeceğiz. İkinci dersimizde CSS kullanımı ile ilgili temek yapı taşlarını öğreneceğiz. Ama benim önerim ikinci derse geçmeden önce, bir kod editörü edinmenizdir. Birçok özelliği, ücretsiz oluşu ve Türkçe dil desteği ile Notepad++ benim sizlere önerimdir. İnternetten ücretsiz olarak kolayca indirebilirsiniz.
BU DERS SİZİN İÇİN FAYDALI OLDUYSA LÜTFEN REKLAMLARA TIKLAYARAK DEVAMLILIĞINA KATKIDA BULUNUNUZ. TEŞEKKÜRLER